Gjest i klosteret

Opphold som gjest på klosteret er en god anledning både til å fordype seg i meditasjonspraksis og til å lære mer om klosterlivet. I motsetning til en meditasjonsretrett hvor man kanskje ikke prater i det hele tatt og mediterer intensivt i noen få dager, utvikler man i klosteret sinnet jevnt og trutt i alle kroppens stillinger og gjøremål. Det innebærer formell meditasjon, i ensomhet og i felleskap, men også arbeid, oppgaver, samtaler og samhandling med andre beboere.

Det forventes at gjester følger den daglige rutinen i klosteret. Rutinen kan variere fra tid til annen, etter hvorvidt det er arbeid eller andre oppgaver som må gjøres og lignende. Mye av arbeidet vi gjør dreier seg for tiden om byggingen av klosteret i en eller annen form. Det er ingen krav til at gjester må delta i dette arbeidet, men det er selvfølgelig mulig å være med å hjelpe til dersom en vil. Det er og en god mulighet til å bli kjent med munkene i en mer uformell setting. Med mindre, faste oppgaver som å lage mat eller å hjelpe til med renhold forventes det at alle gjester er med på å bidra. Si gjerne ifra om det er noe spesielt du kan hjelpe til med, som f.eks. bygging, snekring, vedlikehold, diverse skogsarbeid (vi henter tømmer fra egen skog til hyttene, samt en del vedproduksjon til eget bruk, rydding av skog) eller annet.

I tråd med Vinaya—regelverket for buddhistiske munker og nonner – kan ikke munkene ved dette klosteret selv tilberede maten de spiser. Når det ikke er gjester på klosteret, reiser de derfor på almissevandring til byer og tettsteder i nærheten for å motta mat til dagens måltid. I helgene kommer det legfolk med mat til klosteret. Dersom det er gjester på klosteret reiser ikke munkene på almissevandring, men gjestene tilbereder isteden mat fra klosterets matlager. Dersom det kommer mat utenfra denne dagen tar gjestene del i den maten. Vi kan derfor ikke tilby noen spesiell diett, som for eksempel vegetarisk eller allergenfri, men må spise det som blir gitt (Vi vektlegger en type praksis som går ut på å ha få ønsker, og å gjøre bruk av det man har tilgjengelig. Dette er for øvrig en god anledning til å lære å gi slipp på de bindinger og begjær som en har, blant annet til mat). Dersom en gjest likevel behøver en spesiell diett er det anledning for selv å ta med seg det som trengs og overrekke dette som en del av måltidet på klostret.

Alt i klosteret, fra selve eiendommen til maten vi spiser, er gjort tilgjengelig gjennom donasjoner. Ingenting tas betalt for. Enhver kan gi sin støtte slik han eller hun måtte ønske det.

Det er også mulig å telte på eiendommen. For øvrig gjelder de samme retningslinjene for de som bor i telt, som for andre gjester.

Buddhistisk seremoni
Ajahn Ajito gjør gående meditasjon
Klosterets hovedhus dronebilde

Den daglige rutinen

05:00 Felles morgensamling (meditasjon og resitasjon).

07:00 Lett frokost (i perioder med arbeid).

07:00 – 11:00 Meditasjon på egenhånd, evt. arbeid.

11:00 Hovedmåltid (klokken 10:00 i perioder uten arbeid, da det kun er ett måltid).

12:00 – 17:00 Egen meditasjon, hvile og diverse arbeidsoppgaver.

17:00 «Nam-pana» (inntak av «medisiner» som er tillatt etter klokken 12:00, se regel nummer 6 under).

18:00 – 20:00 Felles kveldssamling

20:00 – 05:00 Meditasjon på egenhånd, hvile osv.

I perioder med arbeid spiser vi en lett frokost etter morgensamlingen og hovedmåltidet klokken 11:00. I perioder uten arbeid spiser vi ikke frokost, men kun ett måltid klokken 10:00. For personer som av medisinske årsaker ikke kan spise bare ett måltid kan det likevel gjøres unntak.

Det er som regel anledning til å samtale med munkene eller å stille spørsmål etter morgen og kveldssamlingene.

Ajahn Ajito mediterer på fjellet

De åtte treningsreglene

Alle som oppholder seg på klosteret forventes å overholde De åtte treningsreglene. Disse kan sies å utgjøre essensen av klosterlivet og alle de regler som munker og nonner til enhver tid må følge. De er som følger:

  1. Avstå fra å ta liv. Dvs. å hverken drepe eller skade andre levende vesener, selv ikke mygg og andre insekter.
  1. Avstå fra å stjele. Bokstavelig talt, «ikke ta det som ikke er gitt». Dette innebærer også at man ikke forsyner seg med mat og drikke som ikke er servert.
  1. Avstå fra all seksuell aktivitet. Dette innebefatter alle former for seksuell og/eller romantisk oppførsel, verbal såvel som fysisk. Besøkende bes avstå fra å holde hender med, omfavne eller på andre måter komme i fysisk kontakt med personer av motsatt kjønn.
  1. Avstå fra å lyve. En bør også prøve å unngå andre former for uegnet tale, som for eksempel grov og/eller sårende tale. Prøv også å begrense meningsløst prat og verdslige emner, spesielt emner som kan være kontroversielle eller støtende.
  1. Avstå fra alkohol. Dette gjelder selvfølgelig også alle andre rusmidler. Røyking er forbudt i alle klosterets bygninger. Vennligst ikke kast sigarettsneiper på bakken.
  1. Avstå fra å spise til «feil tid». All mat må spises i tidsrommet mellom morgengry og midt-på-dagen (klokken 05:30-12:00). Alle beboere samles til hovedmåltidet klokken 11:00. Etter hovedmåltidet kan det ikke inntas mer mat før frokost neste dag. Det er imidlertid tillatt å innta visse typer styrkende «medisiner». I dette klosteret inkluderer disse: jus uten fruktkjøtt, brus, sukker (inkl. sukkertøy), honning, melkefri sjokolade, ost, te og kaffe.
  1. Avstå fra å høre på musikk eller se filmer; ikke pynte seg med smykker, sminke eller parfyme.
  1. Avstå fra luksuriøse senger. Dvs. å ikke sove for mye. (Det kan være et problem på et sted som er veldig stille og hvor det er lite som foregår …)

I tillegg ber vi gjestene om å holde seg innenfor klosterområdet under besøket. Dersom det er nødvendig å reise ut, bør dette avklares på forhånd.

Resitering av buddhistiske vers
Solnedgang
Portrettbilde med flott utsikt over Mjøsa

Ting å ta med seg (kjekt å ha)

I utgangspunktet bør alle gjester ha med seg eget sengetøy (dyne- og putetrekk, laken og/eller sovepose). Gjester som kommer langveisfra eller av en annen årsak ikke kan ha med eget sengetøy, kan få låne dette (avtal på forhånd). Som (overnattende) gjest i et kloster er det vanlig å kle seg i hvite, løstsittende klær. Genser, bukse, t-skjorte, langbukse og lange skjørt (ikke singlet, shorts, korte skjørt). Ensfargede (f.eks. svart, grå, eller andre ikke-skrikende farger) joggedresser og lignende går også bra. Sandaler på sommeren, og sko til å gå i skogen med (det kan bli gjørmete og vått i skogen). Varme klær på vinteren og eventuelt arbeidsklær. Lommelykt, håndkle, vekkerklokke og personlige toalettartikler, samt nødvendige medisiner. Telt for de som ønsker å telte.

Ajahn Ajito gjør gående meditasjon

Mobiltelefon/internett

Vi har ikke eget internett på klosteret, og kan derfor heller ikke tilby nettilgang. Det er ikke forbudt å bruke mobiltelefon under oppholdet, men gjester bes om å oppbevare mobilen i en låst boks i hovedbygningen, og bruke den bare når det er nødvendig.

Klosterets hovedhus dronebilde

Bibliotek

Klosteret har en liten seksjon med dhammabøker på norsk, engelsk og thai til utlåns. Vi har og en del bøker som gis bort.

For mer informasjon eller for å gjøre en avtale om opphold ved klosteret, send en e-post til bodhibhumivana@gmail.com med tidspunkt for når du ønsker å komme og hvor lenge du ønsker å være her. Gjester som kommer for første gang kan normalt bli i opptil tre netter. Vennligst oppgi om du har vært gjest i et kloster tidligere og navnet på klosteret. Vi ber og om at det opplyses om eventuelle fysiske eller psykiske forhold som kan ha innvirkning under ditt opphold hos oss (f.eks. ting som må tas hensyn til eller legges til rette for).

Klosterets hovedhus